Ohjeistus

Hei, olet löytänyt kotisivumme ja jos kiinnostuksesi heräsi meidän facebook-ryhmää kohtaan, niin suosittelemme, että perehdyt näihin ohjeisiin ensin. Ohjeet on päivitetty 05/2021 ja niihin on nyt yritetty ottaa mahdollisimman paljon asiaa mukaan. Facebook-ryhmän Tiedostot-välilehden takaa kannattaa myös katsoa ohjeistusta esim. miten kuva lisätään albumiin.

TÄMÄ KOKO RYHMÄ ON KAHDEN VAPAAEHTOISEN PYÖRITTÄMÄ HARRASTUS !! Takana ei siis ole seurakunnat, kirkkohallitus eikä mikään muu organisaatio.

Ryhmään liittyminen - Jokainen hakee ryhmän jäsenyyttä itse, näin voimme varmistua siitä, että henkilö todella haluaa ryhmään. Klikattuasi ryhmään liittymisen, tulet saamaan välittömästi viestit-kansioosi pari kysymystä (viestipyynnöt). Vastaa niihin, niin jäseneksi pääsysi sujuu nopeammin. Muiden tekemät jäsenlisäykset ohitetaan automaattisesti! Jäsenet tulevat saamaan myös tervetulo-viestin, joten yksittäin ei jokaisen kannattaa kiittää ryhmään pääsystä.


Yleistä kuvaamisista

1. Hautausmailla saa kuvata, mutta toki tulee kunnioittaa omaisten rauhaa hautausmailla ja muutenkin käyttäytyä kunnioittavasti. Vaikka netissä yhä pyörii vanhoja päätöksiä, millä hautausmaiden kuvaamista on pyritty rajoittamaan, on nämä päätökset myöhemmin kumottu. (Helsingin hallinto-oikeus v. 2009)

2. Tarkista ensin onko kyseinen hautausmaa jo kuvattu. Jos ei ole, niin ilmoita ylläpidolle, että sinä olisit kiinnostunut kuvaamaan. Jokainen kuvaa omien kykyjensä ja voimiensa mukaan. Toki toivomme, että kuvaisit mahdollisimman laajasti ja huolellisesti (jos et koko hautausmaata, niin joku selkeä alue). Lisäksi olisi toivottavaa, että kuvat olisivat mahdollisimman selkolukuisia.
Jos kuvauksen esteenä on kasvillisuutta, niin niitä voi varovasti siirtää syrjään, ottaa tarkennus-kuvan ja kirjoittaa sitten kuvatekstiin tiedot. Osa muistomerkeistä on sellaisia, että niistä ei yksinkertaisesti enää tahdo selvää saada. Ryhmässä on kuitenkin aika taitavia kuvankäsitte-lijöitä ja tutkijoita, jotka voivat jotain tietoa kuvasta saada irti, joten kannattaa liittää vaikka albumin loppuun tällaiset kuvat.

3. Älä suotta pienennä kuvia ennen lataamista, koska facebook pienentää kuvat joka tapauksessa. Mitä pienempi kuva on alunperin, sitä heikompilaatuinen siitä tulee facebookissa. Tulevaan tietokantaan tarvitsemme teiltä kuvaajilta alkuperäiset kuvat. Facebook ei enää ottaa albumeista varmuuskopioita, joten lähetä meillä alkuperäiset kuvat muistitikulla tai pilvipalvelun kautta.

4. Paras aika kuvaamiselle on alkukevät tai loppusyksy. Toki voit kuvat muulloinkin, mutta silloin voi olla kesäistutukset/lumi peittämässä hautamuistomerkkiä.


Albumit

- Ollessasi facebookiin kirjautuneena, klikkaa auki linkki kotisivuille (Ilmoitukset-sivu) ja valitse sieltä sitten hakemisto koskien koko maata tai maakuntaa

- Koska albumeja on paljon, on paras hakutapa käyttää ctrl+f -toimintoa

- Hakuterminä voit käyttää paikkakunnan nimeä esim. Rymättylän hautausmaa, Koskuen kirkko jne.

- Paikkakunnat mistä on useampi hautausmaa tai hautausmaa tunnetaan jollain määrätyllä nimellä, on pyritty selkeästi nimikoimaan ja haku toimii myös näin à Näsinmäen hautausmaa,
Koijärven hautausmaa

- JOS kaipaamaasi albumia ei ole, niin ylläpidosta Sari tekee sen, ryhmäläiset eivät siis tee itse albumeja

- Huomioithan, että toistaiseksi ei pysty hakemaan yksittäisen sukunimen perusteella. Tämä toiminto on kyllä tulossa pikkuhiljaa, kun saamme tietokannan rakennettua ja sinne tallennettua kaikki tiedot. Hakutietokannan tallentamiseen voi jokainen osallistua omien voimiensa mukaan. Kristel tiedottaa tästä lähiaikoina.


Kuvien lisääminen albumiin

· Kuvat lisätään olemassa oleviin albumeihin, jos albumiin lisäämistä ei ole erikseen kielletty.

· Lisäämistä varten löydät ohjeen Tiedostot-välilehden takaa. Huomioithan se, että kuvien latauksessa täytyy kuvat ladata pienemmissä erissä (max. 30 kuvaa kerralla) ja muista aina myös julkaista kuvat (ei riitä pelkkä lataus)

· Kuvia ei lisätä kommentti -kenttään

· Muistathan, että sinulla tulee olla kuvien julkaisuun oikeus: oma kuva tai kuvaajan lupa

· Epäselvien hautamuistomerkkien kohdalla kannattaa kirjoittaa ylös (lisää tietoja) se mitä muistomerkistä saa selville tai sitten ottaa tarkennuskuvia

· Tee kuvien lisäämisestä maininta aina ko. albumin kommenttikenttään (ei siis kuvan vaan koko albumin). Näin saamme ylläpitoon tiedon kuvien määrästä ja pystymme seuraamaan albumien kokoa.


Albumit ja niiden koko

· Kokemus on opettanut, että jos albumi on huomattavasti yli 500 kuvan kokoinen, niin sen aukeaminen hidastuu. Tämän vuoksi on suositeltavaa, että albumeihin ladattaisiin enintään 500 kuvaa. On parempi jakaa albumi kahteen osaan (esim. A-N ja O-Ö) kuin ladata kaikki samaan albumiin

· Albumeja järjestellään aika ajoin uudelleen. Tähän on suurimpana syynä se, että alun perin emme osanneet varautua ryhmän suosioon. Siksi voi seurakunnasta olla vain yksi albumi, mikä sitten käykin liian pieneksi. Tulevaisuudessa on tavoitteena, että jokaisesta seurakunnasta on ns. Kirkko-albumi, mikä kattaa kuvat kirkosta niin sisältä kuin ulkoa.

· Ryhmän ylläpidossa on päätetty, että uudet albumit tekee jatkossa vain ylläpito. Jotkut albumit ovat vielä alkuaikojen myötä jäsenten perustamia, mutta ne tulevat muuttumaan jossain vaiheessa ylläpidon tekemiksi. Tähän on yksi selkeä syy. Jos facebookissa on albumi, mikä on vaikka Liisan tekemä ja Liisa sitten päättää poistua kokonaan facebookista, niin silloin poistuvat myös hänen tekemät albumit eikä siihen vaikuta se, vaikka siellä olisi muidenkin lisäämiä kuvia.


Kuvien käyttö, kommentointi

- Kuvia saa kopioida, mutta toki on kohteliasta mainita sitten lähde esim. julkaisussa mihin kuvan lisää

- Emme kaipaa kommentteihin linkkejä esim. Wikipedia-sivustoille tai muille nettisivustoille (MH, Geneanet, Geni jne.) Omakohtaiset tiedot ja muistot ovat hieno lisä kuviin.

- Jos löydät sinua kiinnostavan albumin ja siellä on useampia kuvia mistä tykkäät, niin tykkää silloin KOKO albumista, äläkä jokaisesta kuvasta yksittäin. (rajana on yli viisi kuvaa)

- Ryhmässä on paljon sukututkijoita, jotka haudoista etsivät kaipaamaansa lisätietoa tutkimuksiin. Muistathan kuitenkin, että hautakivissä olevat tiedot ovat omaisten ilmoittamia eivätkä sinänsä ole ensisijaisia lähteitä. Eli niissä voi olla virheitä. Toki ne antavat suuntaa, mutta tiedot kannattaisi yrittää tarkistaa myös kirkonkirjoista.

- Muutaman kerran on ylläpidolta omaiset kysyneet voiko jonkun kuvan/kuvat poistaa ryhmästä. Suurin syy miksi kuvien poistoa on pyydetty, on ollut sukunimen harvinaisuus. Mielestämme se ei ole riittävä syy, etenkin kun Helsingin hallinto-oikeus on vuonna 2009 katsonut, että hautausmaat ovat julkisia paikkoja, niitä saa kuvata ja kuvat julkaista. Koska ryhmän tarkoitus on tehdä mittava kuvatietokanta hautausmaiden kokonaisuuksista, emme lähde poistamaan yksittäisiä kuvia.

- Julkaisemalla kuvia facebook ryhmässämme tai lähettämällä ne erikseen ylläpidolle 1.6.2021 lähtien, luovutat kuvasi automaattisesti CC0-lisenssiehdoilla ryhmän ylläpitäjille. Tämä tarkoittaa sitä, että voimme siirtää kuvasi ilman erillistä lupaa toiseen albumiin ja/tai uuteen tietokantaan. Jo olemassa olevien kuvien siirto uuteen tietokantaan tapahtuu vain ja ainoastaan jos olet antanut erillisen luvan kuvien käyttöön.


Yleistä ryhmästä ja sen toiminnasta

1. Ryhmä on perustettu dokumentoimaan Suomen kirkkoja ja hautausmaita. Ja se on yhä ryhmän ensisijainen tarkoitus. Vaikka ryhmässä onkin paljon sukututkijoita, ryhmä ei ole varsinainen sukututkimusryhmä. Mahdolliset sukututkimukselliset keskustelut käydään sitten muualla tai yksityisviestein. Tuo dokumentoiminen tarkoittaa siis sitä, että haluamme kuvat koko hautausmaasta ja sen vuoksi emme toimi yksittäisten hautojen kuvaamisen "tilauspalveluna".

2. Jokainen jäsen on arvokas; oli hän sitten satunnainen kuvien katsoja, aktiivinen kommentoija, innokas kuvaaja, sukututkija tai kirkon edustaja. Ryhmässä käydään välillä tiukkaakin keskustelua, etenkin hautausmaihin liittyvistä asioista. Muistetaan siinäkin tilanteessa kunnioittaa muita ryhmäläisiä ja hyväksytään se, että voimme olla asioista eri mieltä. Jos keskustelu rönsyää alkuperäisestä aiheesta ohi, mennään kinastelussa henkilökohtaisuuksiin tai ylläpito katsoo, että asiasta keskustelu muuttuu joutavaksi jankutukseksi, voi ylläpito sulkea keskustelun.

3. Ryhmässä ei mainosteta!! Tähän ainoa poikkeus on kirkkoja ja hautausmaita koskevien opastuskierrosten julkaiseminen (maksuttomien tilaisuuksien). Huom! EI siis maksullisten tapahtumien mainontaa.

4. Ryhmämme koko kasvanut jo yli 10.000 jäsenen ryhmäksi. Mukana on siis monenlaista kulkijaa. Osa käyttää tietokonetta, osa tablettia ja osa puhelinta. Ikävä kyllä kaikki toiminnot eivät toimi ihanteellisesti mobiililaitteilla, mutta Tiedostot -välilehden takaa löydät ihan käytännön ohjeita miten saat mahdollisimman hyvin toiminnot toimimaan myös mobiililaitteilla. Samaisesta kohdasta löydät myös UKK-osion eli usein kysytyt kysymykset.

5. Meitä on ryhmässä kaksi ylläpitäjää. Teemme tätä täysin vapaaehtoisena harrastuksena, joten emme voi mitenkään olla paikalla 24/7. Tämä on osa syy siihen, miksi uusien julkaisujen kohdalla vaaditaan aina ylläpidon hyväksyminen. Kyse ei ole siis sensuurista, vaan siitä että ryhmän uutisvirta saadaan pidettyä hallittuna. Yhteyden ylläpitäjiin saat parhaiten kotisivuilla olevan palautelaatikon kautta.

6. Hakemistot on tarkoitettu teidän ryhmäläisten avuksi, joten opetelkaa niiden käyttö. Me ylläpidosta emme ehdi etsiä jokaiselle oikeaa albumia. Uusia albumeja tulee jatkuvasti ja niiden linkit eivät päivity hakemistoon automaattisesti, vaan ne täytyy päivittää sinne käsin. Päivitetyt hakemistot julkaistaan 1-2 kuukauden välein. Muulloin löydätte uusimmat albumit Kuvat -välilehden takaa kohdasta Albumit tai voitte etusivun vasemmalla olevan laatikon avulla yrittää etsiä oikean albumin.

7. Koska ylläpito tekee kaikki uudet albumit, niin niitä voi tulla joskus isompana ryppäänä eikä niissä ole kuin albumin perustamista varten tarkoitettu kuva. Toivomus olisi, että näistä ”tyhjistä” albumista ei vielä tykättäisi, odotetaan siis kunnes sinne tulee ihan niitä oikeita kuvia. Toinen toivomus on, että jos albumissa on vaikka 50 kuvaa, niin ette klikkaisi tykkää-nappulaa joka kuvan kohdalla vaan sitten koko albumia koskien. Miksi näin? Koska jokainen ’tykkäys’ tulee meille ylläpitäjille tuohon ruutuun ja kieltämättä se joskus täyttää ruudun.

8. Ryhmämme on säilynyt ”siistinä” ja osittain tähän on vaikuttanut luonnollisesti ryhmän aihepiiri, mutta myös tiukat säännöt. Sääntöjä/ohjeita ei ole siis laadittu kiusan vuoksi, vaan siksi että ryhmä olisi jokaiselle miellyttävä paikka. Harvoin olemme sääntöjen rikkomisesta ketään ryhmästä joutunut pois laittamaan. Yksi asia, milloin joutuu ryhmästä pois heti ja varoittamatta, on se jos ylläpitäjille laitetaan esto päälle. Ylläpitäjien tulee aina nähdä mitä ryhmän jäsenet kirjoittavat ryhmään. Lisäksi jos seuraavia asioita jatkuvasti rikkoo, niin voi joutua ensin jäähylle ja mahdollisesti jopa ryhmästä kokonaan pois

# Jatkuva riidan haastaminen muiden ryhmäläisten kanssa

# Uskonnosta väitteleminen

# Mainos postittaminen


Ryhmän tulevaisuuden visiot

¤ Jokainen on varmaan huomannut, että ryhmä kasvaa kasvamistaan ja se pieni formaatti millä aikanaan aloitettiin ei enää toimi. Olemme joutuneet jo muokkaamaan ryhmän ohjeistuksia useampaan otteeseen.

¤ Ryhmän jäsenillä on myös erilaisia toiveita ryhmän suhteen ja näitä on luonnollisesti myös ylläpidollakin.

¤ Vaikka ryhmä toimii edelleen myös facebookissa ja on suljettu ryhmä, niin toimintoja tullaan laajentamaan kotisivuille. Se miten tämä laajahko kokonaismuutos toteutetaan on luonnollisesti kiinni vapaaehtoisten osallisuudesta, mutta myös taloudelliset resurssit pitää selvittää.

¤ Visio on se, että facebookissa ryhmä jatkaa edelleen lähes nykyisellään ja sitten kotisivuille tulee yhtenäinen kuvatietokanta ja sen yhteyteen hakutoiminnot, millä oikeaa kuvaa voi hakea niin nimellä, syntymäajalla, kuolinajalla kuin hautausmaan nimelläkin. Tämän tietokannan toteuttamiseen tarvitaan ryhmäläisten talkoohenkeä ja osittain myös laajaa osaamista etsiä epäselvien muistomerkkien
tietoja, jotta tietokanta saataisiin mahdollisimman kattavaksi. Tähän palataan tarkemmin myöhemmin.

¤ Taloudelliset resurssit kotisivun suhteen luonnollisesti ovat ratkaisevassa asemassa. Tällä hetkellä Sari ja Kristel maksavat kotisivut omasta kukkarosta, mutta mikä on sitten järkevä taloudellinen ratkaisu tulevaisuudessa, täytyy selvittää. Kahdestaan me emme kuitenkaan voi koko sivustoa kustantaa.


Toivotamme jokaiselle ryhmäläiselle miellyttäviä hetkiä ryhmässä.